Tajemství bambuckého másla

Není tomu tak dlouho, kdy se tato přírodní surovina dostala do širšího povědomí lidí a našla si své pevné místo v rámci kosmetiky. Od té doby již bylo mnoho řečeno i napsáno na adresu zázraku z Máslovníku afrického. Protože je ale právě bambucké máslo základem našeho snažení v oboru přírodní kosmetiky, je na čase, abychom se s vámi podělili o naše zkušenosti s výběrem vhodného bambuckého másla a odhalili vám jeho poslední tajemství.

Buďte rafinovanější než Vaše máslo

Domovem suroviny je subsaharská Afrika. Zde se lisováním přeměňují semena bohatá na rostlinný tuk (40–50 %) na prvotní surovinu. Takto získané bambucké máslo je pak dále zpracováváno a většinou v krátké době projde procesem čištění a rafinování.

bambucké máslo 1

 

Dělení bambuckého másla podle úrovně rafinace najdete pěkně roztříděné v této tabulce:

Úroveň rafinace Vlastnosti bambuckého másla
úroveň 1 surové, nerafinované máslo, maximální obsah vitamínů a prospěšných složek
úroveň 2 standardní úroveň rafinace
úroveň 3 vysoce rafinovaná surovina
úroveň 4 nejvyšší stupeň rafinace, bez příměsí
úroveň 5 surovina s obsahem příměsí

 

Úroveň 1, tedy neovlivněná přírodní surovina je typická svou světle žlutou až hnědou barvou a příjemnou oříškovou vůní. Nerafinované máslo na kůži vytváří silnější film, zpravidla se pomaleji vstřebává.

Naopak vyšší úrovně rafinace jsou typické světlou barvou směřující téměř k čistě bílé, parfemace může zajistit jinou než originální vůni a na kůži takto zpracovaná surovina tvoří jemný, snadno vstřebatelný, olejový film.

bambucké máslo 3

Tyto procesy snižují obsah terapeuticky významných látek v másle, dosahuje se jimi ale větší mikrobiální stability, odstranění nečistot a úpravy vůně.

Zde bychom rádi zdůraznili, že je důležité zajímat se o kvalitu a stupeň rafinace bambuckého másla, vzhledem k jeho dalšímu využití. Ideální je tedy využít pro vaši domácí kosmetiku nižší třídy rafinace, tj. máslo méně průmyslově upravené - úroveň 1 či 2 a využít tak maximum přírodního potenciálu.

Výhody, kam se podíváte

V naprosté většině odborných i laických článků jsou schopnosti bambuckého másla vychvalovány a glorifikovány.

No, aby také ne!

Schopnosti pomáhat a léčit vycházejí pochopitelně z obsažených látek. Jedná se zejména o nenasycené mastné kyseliny (kys. olejová, kys. stearová, kys. palmitová aj.) a také vitamíny (A, D, E, F). Tyto látky, které si již dnes tak svědomitě hlídáme v našich jídelníčcích,  jsou pro Vaši pokožku stejně důležité a prospěšné.

Bambucké máslo podporuje obranyschopnost kůže a pomáhá jí v obraně před vnějšími škodlivými vlivy. Ne náhodou je v místech, kde roste používáno jako přírodní ochrana proti silnému africkému slunci. Kůže ošetřená bambuckým máslem je tak zdravá, hydratovaná a chráněná.

Vazelínu na řetěz, sádlo na krajíc...

Jak teď již jistě víte, bambucké máslo toho pro Vaši pokožku a tělo umí vykonat dost samo o sobě. Měli byste ho zvažovat i pro přípravu domácích macerátů a kosmetiky?

V krátkosti tedy o tom, jak si stojí oproti tradičně používaným surovinám a masťovým základům.

Jde o rostlinný tuk, takže oproti sádlu oceníte příjemnou vůni a mnohem pomalejší proces žluknutí, který je u každého přírodního tuku nevyhnutelný. Zeptejte se sami sebe, zda budete mít raději na kůži tuk z afrických plodů či vyškvařený tuk ze zvířecí mrtvoly.

Ve hře je také lékařská vazelína. Ta disponuje jednou nevýhodou, která je ale často využívána ve prospěch léčivých procesů. Tento derivát ropy se totiž jen pomalu vstřebává do kůže a vytváří v místě aplikace olejový film, který zde funguje podobně jako obvaz.

Naproti tomu bambucké máslo, které taje již při teplotě těla, překvapí svou výbornou vstřebatelností. Olejový film se během krátké doby plně vstřebá. Účinné látky v něm obsažené tak prostupují i do hlubších vrstev kůže.

I proto Vám rádi bambucké máslo můžeme doporučit jako základ domácích bylinných mastí. Jestli se chcete inspirovat i ohledně dalších surovin, prohlédněte si, co z bambuckého másla děláme v naší manufaktuře my.

bambucke_masloMObambucke_masloKObambucke_maslo